Бюджетът Василев“: Скачат пенсиите, 1,1 милиарда лева повече за здравеопазване. 77,6

...
Бюджетът Василев“: Скачат пенсиите, 1,1 милиарда лева повече за здравеопазване. 77,6
Коментари Харесай

Бюджетът „Василев“: Скачат пенсиите


Бюджетът „ Василев “: Скачат пенсиите, 1,1 милиарда лв. повече за опазване на здравето. 77,6 милиарда лв. доходи включва Бюджет 2024 година, 83,8 милиарда лева са разноските в бюджета, като приходната част като % от Брутният вътрешен продукт е 37,7%, толкоз беше и тази година и малко по-ниска от предходната година. Това
съобщи финансовият министър Асен Василев.
Василев разяснява, че проектобюджетът ще бъде оповестен за разискване през днешния ден и стартират диалози с представители на политическите партии и други заинтригувани страни. “Очакваме бюджетът да влезе в Народното събрание на 22 ноември ”, разясни той.
Той разгласи, че в Бюджета са заложени
12 милиарда лева финансови вложения, 11% нарастване на пенсиите, както и финансови разноски в размер над 1 милиарда лева във Фонда за общински планове.

“Разходите за опазване на здравето нарастват с 1,1 милиарда лева Разходите за обучение нарастват с 590 млн.лв. за предучилищното и учебното обучение, което включва нарастването на заплатите на учителите,
планувани са 63 млн. лева
за нарастване на нормативната прехрана на дете в детска градина или общинско учебно заведение, планувани са над 80 млн.лв. за нови учебници, разчетени са 30 млн.лв. за в допълнение нарастване на разноските за прехрана на просветителни институции, почти 87 млн.лв. за създаване на нови детски градини, ясли, както и за поправки и изродяване на учебни заведения, 50 млн.лв. за нови физкултурни салони ”, обяви Василев.
“Разходите за защита са малко над 2% от Брутният вътрешен продукт.
Разходите за културата са увеличени с 50 млн. лева за държавни културни институти за театрални изкуства, 9,3 млн. лева за филмовата промишленост, 28,5 млн.лв. за механизма за реализирани резултати в региона на библиотеките, галериите и читалищата ”, заяви той.
Той посочи, че са планувани финансови
разноски за дотъкмяване на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Калотина ”, Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево ”, както и започване на планиране на нови пункт на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево ”.

“Бюджетът е уравновесен в границите на Маастрихтските критерии. Бюджетът планува 50% повече вложения. 22 декември би трябвало да сме подготвени с него ”, сподели още Василев.

Василев посочи, че е планувано минималната
работна заплата да доближи до 933 лева
Финансовият министър разяснява и тематиката с дерогацията на “Лукойл ”, която през днешния ден още веднъж стана мотив за разнопосочни отзиви сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. “Ако Народното събрание реши да си промени мнението и да приключи
дерогацията на съветски нефт,
държавното управление ще извърши новото решение на Народното събрание ”, сподели финансовият министър. Той посочи, че няма информация за заобикаляне на глобите и разгласи, че сега ревизира информацията, която разгласява „ Политико “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР